Peníze

 

    Vznikaly jako univerzální prostředek směny zboží a služeb přinejmenším již ve starověku. Od vzácných mušlí a kamínků, přes kovové mince, pruty nebo cihly, bankovky až po měnu zcela virtuální – čísla v počítači. V odborné „ekonomické“ literatuře se dočteme, jak vývoj peněz příznivě ovlivňuje obchod, zvyšuje výsledný zisk a výkonnost výroby. Jsou to bezchybné matematické rovnice vysvětlované líbivými příklady z praxe, což ve výsledku vyvolává zdání, že anti-ekonomika je ryzí vědou popisující nějaké absolutní přírodní zákony. Skutečností je však pravý opak.

Anti-ekonomika je pouhou hrou s měnícími se pravidly. Hrou velkých i malých čísel, hrou movitostí a nemovitostí, hrou třeba i o život... to když kola byznisu divoce roztočí epidemie obezity nebo válka.

 

    V říši peněz jsou lidé dvojího druhu. Jedni peníze vydělávají proto, aby zajistili přežití svoje a svých blízkých, druzí peníze vlastní, aby vládli těm, kteří je musí vydělávat. Takový je jejich účel. Aby tato hra nebyla příliš nudná, je tradován tisíc a jeden příběh o tom, jak přínosné peníze jsou v naprosto všech oblastech lidského života. A tak všichni hrajeme a hrajeme. Od narození až do svojí smrti. Asi už tušíte... ano, jsme civilizací hazardu bez hranic. Abychom uspokojili naši závislost na hře, ničíme skutečný svět kolem sebe. Každá nastupující dekáda má být triumfem nad tou minulou – nekonečný růst HDP! Již mnoho let přemýšlím nad metodou, jak z této hry vystoupit a osvobodit se. Objevil jsem několik způsobů, jak svoji závislost zmírnit, ale nikdy nebylo možné, abych se vyléčil zcela. Samotného jedince dokonalý systém hry znovu a znovu pohltí. Mojí odpovědí je tento text určený všem mě podobným hráčům – lidem odvážným změnit osud nejenom svůj.